Witam
Bardzo dziękuję za odwiedziny na mojej stronie i za wszystkie baaaaardzo miłe komentarze. Jest mi OGROMNIE przyjemnie.
Jest dzisiaj kolejny piękny dzień, nie pada, nie wieje. Świeci słonko i jest fajnie mroźno. Dzień akuratny do mycia okien... ale czy mi się chce myć okna, oto jest pytanie.
W którymś poście pisałam, że chodzę na zajęcia z tańca, niestety w grudniu nie mam zajęć i bardzo mi tego brakuje. Dlatego wymyśliłyśmy z koleżanką, że będziemy uprawiać Nordic Walking. No i wczoraj byłyśmy pierwszy raz. To wcale nie jest takie proste, niby chodzenie z kijkami. Weź teraz skoordynuj ręka-noga, ręka-noga. Dobrze, że było już ciemno to nie było tak zwanego obciachu. Ale po powrocie do domu stwierdziłam, że to jest super. Cały organizm łącznie z mózgiem (co jest najważniejsze) dotleniony, wszystkie mięśnie rozruszane. Normalnie pełen odlot.
No, ale miałam o czym innym pisać, chyba miało być coś o jedzonku...
Najpierw coś na obiadek, oczywiście to są wszystko przepisy wypróbowane, spróbowane a talerze wylizane.
KURCZAK Z RYŻEM przepis od koleżanki Agatki (porcja na trzy osoby)
3 udka
3/4 szklanki ryżu
olej
przyprawa do kurczaka
Zalewa:
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki rosołu drobiowego
vegeta, pieprz, sól czosnkowa
1/2 łyżki majeranku
Udka przyprawić przyprawą do kurczaka, trochę posolić, pozostawić na godzinkę.
Następnie podsmażyć krótko na oleju, na złoty kolor. Wyjąć na talerz. Na tym samym oleju podsmażyć surowy ryż.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć ryż, na to położyć udka, zalać zalewą.
Zalewa:
Wszystkie składniki na zalewę zagotować.
Przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny. Aż mięso i ryz będą miękkie.
Do tego pasują dość ostre surówki, na przykład z kapusty pekińskiej z papryką, koprem i sosem włoskim, albo z zielonych pomidorów.
A na kolację polecam SAŁATKĘ Moniki, pyyyyyyychota.
- Różne sałaty - roszponka, rukola, rzymska, mogą też być małe listki szpinaku.
- Pomidorki koktajlowe
- Daktyle suszone pokrojone w paski
- Migdały bez skórek pokrojone w słupki
- Ser feta
- Podsmażone skwarki z boczku wędzonego
- Sos - olej, woda, zioła do sałatek, (włoskie, greckie)
Na sałatach rozkłada się wszystkie składniki i przed samym podaniem polewa się sosem.
I tyle na dzisiaj smakołyków, życzę wszystkim miłego gotowania i jeszcze przyjemniejszego kosztowania.
Pozdrawiam serdecznie, pa.
Smakowicie się zapowiada , pychotka pozdrawiam Dusia
OdpowiedzUsuńI smakowicie smakuje. Właśnie układam menu na święta i chyba wpiszę ryż na listę. Pozdrawiam.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń