Translate / Tłumacz

czwartek, 21 listopada 2013

Trochę przyjemności.

      Dzisiaj będzie z innej beczki, kulinarnej.
Dostałam od siostrzenicy przepis na przepyszną zapiekankę ze szpinakiem. Ogólnie gotowanego szpinaku nie lubię, ale w formie zapiekanki jest ok.
Potrzebne będą:
-ciasto francuskie
-boczek wędzony
-por
-szpinak surowy - dwa, trzy opakowania
-opakowanie sera  gorgonzola pikantny
-czosnek
-śmietana 12%
-4 jajka
-zioła prowansalskie
-gałka muszkatołowa starta
Boczek pokrojony w paseczki podsmażyć, dodać pokrojony por i pokrojony szpinak, smażyć. Dodać gałkę i przeciśnięty ząbek czosnku. Smażyć aż do odparowania płynu. Gdy woda odparuje dodać ser.Nie doprawiać solą, bo ser jest już dostatecznie słony.
Ciastem francuskim wyłożyć tortownicę i zapiec. Na to wyłożyć farsz ze szpinakiem i zalać śmietaną wymieszaną z jajkami i ziołami. piec 30-40 min, właściwie aż się ładnie wszystko zetnie.
Naprawdę śmiało polecam, robiłam i najważniejsze to to, że smakowało.

     A na deser ciasto Pysznotka, ciasto mojej siostry.
-40dkg mąki
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-20dkg margaryny
--powidła np. wiśniowe, śliwkowe
-rodzynki
-3 łyżki śmietany
-krem do karpatki
Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i pół szklanki cukru. Zagnieść szybko kruchy placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotować dwie takie same blachy. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć na blachy. posmarować dżemem położyć pianę ubitą z białek (do białek dodajemy cukier i łyżeczkę mąki ziemniaczanej), posypać rodzynkami. Upiec. Na jedno ciasto wykładamy krem do karpatki i przykrywamy drugim ciastem, tak aby piana była na wierzchu.

     Pyyyyyyyyyyyychota, właśnie zjadłam kawałek, no dobra... dwa kawałki. Pozdrawiam wszystkie łakomczuchy.

2 komentarze:

  1. A wiesz, że ja za szpinakiem tez nie przepadam, ale córcia robi z ni jakoś łososia i to tez jest bardzo smaczne.Ten przepis zachomikuję sobie i wykorzystam, bo mam dostęp do świeżego szpinaku. Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa u mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze szpinaku też jest pyszna sałatka. Świeży szpinak, najlepiej małe listki, trochę papryki czerwonej, ogórek, pomidorki koktajlowe, ser feta, oliwki i sos oliwa, ocet jabłkowy, sól, pieprz.Pozdrawiam i życzę smacznego.

      Usuń